Overzicht Nieuws Contact wie zijn wij spreekuur lid worden Overlevingsgids

Ik ben dakloos en wil een bijstands uitkering aanvragen. Wat is de procedure?

Achtergrond:

Er kunnen heel veel redenen zijn waarom u dakloos bent geworden en zonder inkomsten komt te zitten. In zijn algemeenheid geldt, dat de voorzieningen en uitkeringen qua regelgeving zijn afgestemd op mensen die een huis hebben en ingeschreven staan bij de gemeente. Is dat niet het geval, dan stuit u vaak op allerlei bureaucratische belemmeringen waarbij u in een soort administratieve vicieuze cirkel gaat ronddraaien zonder dat er een oplossing komt. Hoe kun je om te beginnen een uitkering aanvragen?

Wat kan ik doen:

U kunt een uitkering aanvragen in een gemeente. Er bestaan in verschillende gemeenten verschillende regelingen voor daklozen. In Nederland zijn voor de opvang van daklozen 39 zogenoemde centrumgemeenten. Door bureaucratie en slechte onderlinge samenwerking zetten gemeenten elk jaar onterecht honderden daklozen op straat. Zeven van de tien keer weigeren steden opvang aan daklozen die van elders komen. Dit is in strijd met de wet. Iedere dakloze moet in elk geval tijdelijk van bed en brood worden voorzien.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht alle daklozen die erom vragen tijdelijk op te vangen, ook al komen ze uit een andere regio. Als de gemeente de dakloze opvangt, krijgt die ook aanspraak op een bijstandsuitkering. Die moet de opvanggemeente betalen. Daarom staan gemeenten niet te springen daklozen tot de langdurige opvang toe te laten of om een dakloze van een andere gemeente 'over te nemen' als die daar tijdelijk wordt opgevangen. Er zijn weliswaar afspraken  over het begrip 'regiobinding', toch hanteren gemeenten ieder een eigen uitleg. Formeel is er regiobinding als een dakloze van de afgelopen drie jaar er twee in een gemeente ingeschreven is geweest. Daklozen die nergens twee jaar ingeschreven zijn geweest, vallen volgens het Trimbos-instituut tussen wal en schip: zij kunnen in geen enkele opvang terecht. Ook kan het zijn dat een dakloze juist naar een andere stad wil, bijvoorbeeld om een nieuwe start te maken of omdat hij er familie heeft wonen.

Waar kan ik terecht:

In verschillende gemeenten bestaan verder voor de procedure verschillende regelingen. In Amsterdam is de procedure als volgt. Bent u ouder dan achttien jaar? Meld u dan bij het team Bijzondere Doelgroepen in de Jan van Galenstraat. Jongeren kunnen zich melden bij het Team Zwerfjongeren. Voor de aanvraag neemt u mee:

De sociale dienst bekijkt bij uw aanvraag of u zich kunt inschrijven op het adres van de sociale dienst. U moet opgeven waar u de afgelopen zeven dagen hebt geslapen en de komende nacht gaat slapen. Dit moet u blijven doen zolang de aanvraagprocedure loopt. Daarvoor krijgt u een formulier waarop u per nacht invult waar u hebt geslapen. Daarna bepaalt de sociale dienst of u een uitkering en een briefadres krijgt. Krijgt u een briefadres, dan is dat in principe tijdelijk en er zijn allerlei strenge voorwaarden aan verbonden.

Verplichtingen
Met een briefadres van WPI (sociale dienst) hebt u de volgende verplichtingen:

vvDaklozen die recht hebben op een bijstandsuitkering krijgen dus een postadres bij het WPI. Maar daklozen die geen recht hebben op een bijstandsuitkering dus niet. Waar kunnen zij terecht om hun leven weer op rails te krijgen? Zij kunnen terecht bij de daklozenvakbond in Amsterdam. Daar kunnen zij zich wanneer zij over een Burger Service Nummer (BSN) beschikken in principe inschrijven. De Daklozenvakbond is te bereiken via: spreekuur@dedaklozenvakbond.nl 
Briefadres. Let op! Voor aanvraag van een briefadres werken wij wegens grote drukte alleen op afspraak. Afspraken voor een nieuwe intake voor een briefadres worden op maandag van 13.00 tot 18.00 en donderdag tussen 09.00 en 16.00 uur gemaakt. U kunt een afspraak maken voor een briefadres door te mailen naar briefadres@dedaklozenvakbond.nl of bellen met de afspraken-telefoon op 06-30771154.

Ons adres is: Kleine Wittenburgerstraat 201, 1018 LT te Amsterdam. We zijn het beste bereikbaar via de ingang aan de westzijde.

Openingstijden briefadres

Maandag 09.00 – 15.30
Woensdag 15.00 – 18.00 (alleen post afhalen voor werkende mensen)
Donderdag 09.00 – 15.30

 

Terug naar index dakloos

Bezoekadres Bijstandsbond: Da Costakade 162, 1053 XD in het gebouw Tetterode op de hoek van de Kinkerstraat ter hoogte van de Bilderdijkstraat, tram 7,17,12 en 10.

laatste nieuws
overlevingsgids voor mensen met een minimaal inkomen
introductie