Overzicht Nieuws Contact wie zijn wij spreekuur lid worden Overlevingsgids

Ik heb kinderen beneden de 18 jaar die willen sporten. Maar ik heb een minimuminkomen en kan al die dure contributies, sportkleding, attributen etc. niet betalen. Zijn er mogelijkheden voor een vergoeding?

Achtergrond:

Een grote groep kinderen in Nederland heeft niet de mogelijkheid om te sporten door gebrek aan financiele middelen bij hun ouders of verzorgers. Des te schrijnender is het, dat bijzondere bijstand in zijn algemeenheid niet aan de orde is omdat deze kosten tot de algemeen noodzakelijke kosten worden gerekend, uitzonderingen daargelaten. je bent dus aangewezen op landelijk, gemeentelijk, particulier armoedebeleid.Al hoeft dit u er niet van te weerhouden bijzondere bijstand aan te vragen. Er zijn dus uitzonderingen, en nee heb je en ja kun je krijgen. Maar vaak zal men een beroep moeten doen op partculiere fondsen.

Het Jeugdsportfonds creëert sportkansen voor kinderen die leven in gezinnen waar de financiële middelen ontbreken om lid te worden van een sportvereniging. Aanvragen kunnen alleen gedaan worden door professionals uit het onderwijs, hulpverlening en de gezondheidszorg (zg. intermediairs). Ouders, kinderen en sportverenigingen kunnen zelf geen aanvraag indienen. Rond de 20.000 kinderen maakten de afgelopen jaren gebruik van het Jeugdsportfonds. Het Jeugdsportfonds is een overkoepelende organisatie van meer dan 30 stichtingen waarin Stichting Jeugdsportfonds Nederland faciliterend is voor de lokale en provinciale Jeugdsportfondsen. De fondsen beoordelen zelf de aanvragen in hun werkgebied, betalen de sportvereniging en sportwinkel en zorgen zelf voor een belangrijk deel van de financiering. Voor informatie en aanvragen voor een bijdrage neemt u als intermediair rechtstreeks contact op met het Jeugdsportfonds bij u in de buurt. Op de website van het jeugdsportfonds vindt u de contactgegevens van de lokale jeugdsportverenigingen. Zoals vaak ook bij andere fondsen het geval is, is een aanvraag bij het Jeugdsportfonds ter plaatse omgeven met allerlei voorwaarden, procedures en uitzonderingen. Dit heeft het grote nadeel, dat intermediairs er relatief veel tijd moeten steken in administratieve afhandelingen en contacten met de client, waarbij zij in hun duurbetaalde tijd als professional slechts een beperkt bedrag voor 1 individuele situatie krijgen. Dit kan bijvoorbeeld huisartsen afschrikken om veel van de mogelijkheid gebruik te maken, lijkt ons, waardoor toch weer kinderen buiten de boot vallen.

Wat kan ik doen:

Als voorbeeld geven wij de regels van het Jeugdsportfonds Amsterdam. Het Jeugdsportfonds Amsterdam heeft bijvoorbeeld voor het laatste kwartaal van 2013 voor 500 kinderen, die aan de criteria voldoen, geld gereserveerd om aan zwemles deel te kunnen nemen.  Belangrijke voorwaarden om in aanmerking te komen voor een financiële vergoeding zijn de hoogte van het gezinsinkomen (max. 110% van het minimuminkomen) en het bezit van een stadspas.

Het jeugdsportfonds Amsterdam is er voor kinderen van 4 tot 18 jaar uit Amsterdam en andere kinderen uit het gezin. Het fonds betaalt betaalt de contributie en vergoedt sportspullen tot een maximum van 250 euro per jaar per kind. Een ouder/verzorger kan 1 sport aanvragen per kalenderjaar. Het Jeugdsportfonds is een particuliere organisatie en geen overheidsinstantie. Een uitkering van het fonds is daarom geen recht. Zoals hierboven anagegeven, kunnen alleen intermediaiars, zoals huisartsen een aanvraag indienen. Dus professionals die betrokken zijn bij de opvoeding, begeleiding of scholing van een kind. De intermediair moet verschillende gegevens verstrekken over het kind en een duidelijk omschreven motivatie waarom de ouder de contributie en/of de sportspullen niet kan betalen. Na goedkeuring van de aanvraag ontvangt zowel de intermediair als de penningmeester van de sportvereniging een bevestiging. Er wordt geen geld uitgekeerd aan jongeren/ouders, ook niet met terugwerkende kracht. Na ontvangst van de factuur stort het Jeugdsportfonds binnen twee weken het contributiebedrag op rekening van de sportvereniging.

sportspullen

Sportspullen aanschaffen verloopt via Perry- of Aktiesport. Wanneer deze vergoeding nodig is kan de ouder dit doorgeven ana de intermediair. In dit geval ontvangt de ouder via de intermediair ene waardebon, die gebruikt kan worden bij een van de winkels in de buurt. De activiteit moet vallen onder het begrip sportbeoefening, fittness en aerobics worden niet vergoed, tenzij er sprake is van een traject odner medische begeleiding, zoals overgewicht. Hiervoor moet een medishce verklaring worden overlegd. Op de site van het jeugdsportfonds kunt u onder het kopje 'sportclubs' zien met welke clubs wordt samengewerkt. Hierbij is er weer een afbakening ten opzichte van het Jongeren Cultuurfonds. Aanvragen voor ballet, streetdance en andere dansvormen kunt u indienen bij dat fonds.

 Waar kan ik terecht:

De contatgegevens van het Jeugdsportfonds Amsterdam zijn te vinden op de pagina van het Jeugdsportfonds.

Terug naar index sport

Bezoekadres Bijstandsbond: Da Costakade 162, 1053 XD in het gebouw Tetterode op de hoek van de Kinkerstraat ter hoogte van de Bilderdijkstraat, tram 7,17,12 en 10.

laatste nieuws
overlevingsgids voor mensen met een minimaal inkomen
introductie