Overzicht Nieuws Contact wie zijn wij spreekuur lid worden Overlevingsgids
vv

Gevolgen voor het vervoer ten gevolge van de bezuinigingen van de regering en klachten over het aanvullend openbaar vervoer



Achtergrond:

Per 1 januari 2014 zijn er grote reorganisaties doorgevoerd in de gezondheidszorg en wordt er flink bezuinigd op dit beleidsterrein. De gemeenten willen bij het bezuinigen veel lagere prijzen voor het zorgvervoer. Nederland telt ongeveer 40.000 taxichauffeurs. De zogeheten straattaxi's (6000 chauffeurs) zijn goed voor een derde van het totale aantal taxiritten per week. De meeste bedrijven moeten het hebben van contractvervoer, met name het vervoer van mensen met een zorgbehoefte. De vergoedingen voor dat vervoer worden teruggeschroefd, het aantal clienten loopt terug omdat WMO indicaties worden aangescherpt en dagbestedingen voor bepaalde groepen worden geschrapt. De taxibedrijven die voor hun inkomsten hiervan afhankelijk zijn krijgen met moeilijk. De verwachting is dat in 2014 meer dan de helft van de taxibedrijven met vast personeel met verlies afsluit. In de eerste 8 maanden van 2014 gingen 44 bedrijven failliet. Belangenorganisaties van taxibedrijven zeggen dat de situatie valt te vergelijken met de ontslagen in de thuiszorg. Er is sprake van een keiharde, koude sanering die gepaard gaat met prijsdumping die ten koste gaat van de kwaliteit van de dienstverlening.

Wat kunt u doen

Wilt u een melding doen of een klacht indienen over uw Wmo-voorziening? Neem dan contact op met de vervoerder, leverancier, aannemer of zorgaanbieder. Zij kunnen het snelst voor een oplossing zorgen. Voor levering en onderhoud van de meeste voorzieningen heeft de gemeente met verschillende leveranciers een contract. Maar veel gemeenten hebben ook ene eigen klachtenteam waarmee u contact kunt opnemen. Als voorbeeld hier de klachtenprocedure in de gemeente Amsterdam

Waar kan ik terecht


U hebt recht op cliëntondersteuning in het kader van de WMO. Er zijn in alle gemeenten belangenorganisaties die zich met die ondersteuning bezig houden. Zij kunnen u helpen bij het indienen van een klacht. In Amsterdam is dat bijvoorbeeld de stichting Clieëntenbelang.

Bezoekadres Bijstandsbond: Da Costakade 162, 1053 XD in het gebouw Tetterode op de hoek van de Kinkerstraat ter hoogte van de Bilderdijkstraat, tram 7,17,12 en 10.

Terug naar verkeer en vervoer

Bezoekadres Bijstandsbond: Da Costakade 162, 1053 XD in het gebouw Tetterode op de hoek van de Kinkerstraat ter hoogte van de Bilderdijkstraat, tram 7,17,12 en 10.

laatste nieuws
overlevingsgids voor mensen met een minimaal inkomen
introductie