Ik moet gemeentelijke heffingen betalen terwijl ik op het minimum geen vermogen heb. Hoe kan dat?
Achtergrond:
Veel mensen met een minimuminkomen tot 110% van het sociale minimum (de hoogte van de bijstandsuitkering) verbazen zich erover, dat ze geen kwijtschelding van gemeentelijke heffingen krijgen terwijl ze geen vermogen hebben of maar een beetje spaargeld. Aan de ene kant gaat de overheid ervan uit, dat mensen van bijvoorbeeld een bijstandsuitkering kunnen sparen en dat ze maar zelf voor onverwachte of bijzondere uitgaven moeten reserveren en aan de andere kant wordt via de gemeentelijke belastingen een klein beetje spaargeld meteen ingepikt. Dus je moet bij wijze van spreken minstens 500 euro sparen voor onvoorziene uitgaven en dan moet je omstreeks 300 euro weer afdragen voor gemeentelijke heffingen. Dus als je 500 euro spaart, hou je 200 over. De regel in de gemeente Amsterdam is in ieder geval, dat je vermogen nul moet zijn om voor kwijtschelding in aanmerking te komen. Dat de bijstandswet ene vermogensgrens van ruim 5500 euro kent heeft er niets mee te maken. Dat is een andere wet.
De regel in Amsterdam is, dat je niet meer op je bankrekening mag hebben staan dan:
- 1 maand uitkering of loon op het sociale minimum.
- 1 maand netto huur minus de huurtoeslag
- 1 maand premie ziektekostenverzekering minus de zorgtoeslag
De regering zegt tot nu toe ondanks alle lobby's en brandbrieven van gemeenten en belangenorganisaties dat de regels zo streng zijn, omdat men bang is voor de armoedeval van de werkenden: iedereen moet betalen, want anders ga je niet werken voor een ietsje hoger inkomen als je dan plotseling gemeentelijke heffingen moet gaan betalen en je er per saldo op achteruit gaat. Maar let op! De lobby heeft toch een beetje resultaat gehad. Met ingang van 2022 mogen AOW-ers en chronisch zieken en gehandicapten 2000 euro spaargeld op hun rekening hebben staan. Lees meer hierover.
Die bedragen kun je bij elkaar optellen. Al het meerdere wordt je geacht te kunnen gebruiken voor betaling van gemeentelijke heffingen. Heb je op de peildatum meer geld op je rekening staan, dan ben je de pineut. Tip: je kunt het hele jaar door kwijtschelding aanvragen. Je kunt dat het beste niet doen, als je vakantiegeld net is gestort of je een langdurigheidstoeslag hebt gekregen, die je nog even wilt bewaren. Je moet de laatste giro's inleveren, meestal fluctueert het bedrag wat op je giro staat nogal en je kunt het beste een moment uitkiezen dat er weinig geld op je rekening staat. De regel is, dat je vakantiegeld drie maanden naast bovenstaande bedragen op je rekening mag staan. Dan wordt het niet meegerekend.
Wat moet ik doen:
Je kunt een bezwaarschrift indienen tegen het opleggen van de gemeentelijke heffing. Bijvoorbeeld wanneer je gereserveerd hebt voor bijzondere uitgaven, bijvoorbeeld ziektekosten die niet door de ziektekostenverzekering worden vergoed. Maar vaak zal het bezwaarschrift worden afgewezen. Tip: voor ouderen kan een argument zijn om te zeggen dat ze geld gereserveerd hebben voor de begrafenis.
Waar kan ik terecht:
In Amsterdam kun je terecht bij de Bijstandsbond, maar ook bij sociaal raadslieden.
Bezoekadres Bijstandsbond: Da Costakade 162, 1053 XD in het gebouw Tetterode op de hoek van de Kinkerstraat ter hoogte van de Bilderdijkstraat, tram 7,17,12 en 10.