Weet jij wat je moet doen bij dreigend ontslag? Eerste hulp voor als je baas je in haar kantoor roept. Denk je dat er binnenkort wel ontslagen gaan vallen en wil jij er niet één van zijn? Zie er dan op toe dat de personeelsfunctionaris een compleet dossier van je heeft, waar alle positieve beoordelingen inzitten. Dan kan slecht functioneren niet een argument zijn om je eruit te gooien. Wordt je een cursus aangeboden om een vaardigheid onder de knie te krijgen, ga erop in, of vraag het zelf aan. Daarmee laat je zien dat je jezelf wilt verbeteren.
Doe eerst niets
Maar dan komt toch het moment dat je baas je vertelt dat 'zij je moet laten gaan' en je een ontslagbrief onder je neus duwt. Ja, het is allemaal heel jammer, en of je hier even wil tekenen. Wat te doen?
Niets. Niet tekenen, niet huilen en schreeuwen dat je je baas en je werk haat en niet je computer en toegangspas inleveren. Wat je wel moet doen, is zakelijk blijven en zeggen: ,,Ik ben het er niet mee eens. Ik wil hier over nadenken. Dan ga je naar huis en schrijf je direct een brief dat je een paar dagen bedenktijd nodig hebt en beschikbaar blijft voor werk. Als je niet meer wilt werken, kun je je aanspraak op je baan verliezen. Je hoeft niet per se de volgende dag naar kantoor te gaan als dat niet hoeft, als je maar je bereidwilligheid toont.
Meld jezelf niet direct ziek na een heftig gesprek. Je hebt weliswaar het recht om niet ontslagen te worden als je ziek bent, maar als de ziekmelding overduidelijk door het conflict komt, kan de kantonrechter toch het contract ontbinden.
Ga thuis direct op zoek naar rechtshulp, ook als je niet meer voor het bedrijf wilt werken. Wellicht valt er nog een interessante ontslagvergoeding uit te halen. Ben je verzekerd voor rechtshulp, bel dan de verzekeraar. Die zal je doorverwijzen naar een eigen jurist. Een ontslagadvocaat vind je op internet.
Bedenk wat je wilt
Veel mensen willen niet meer blijven werken voor een baas die van hen afwil. Maar misschien wil jij dat wel, op een andere afdeling. Of je wilt weg met een riante vergoeding.
Als een werkgever je wilt ontslaan, kan het volgende gebeuren. De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan opgezegd worden als er toestemming door het UWV werkbedrijf is verleend. De gronden voor opzegging zijn:
Andere ontslaggronden verlopen via de kantonrechter
Indien er in plaats van bedrijfseconomische gronden en langdurig ziekte andere redenen zijn voor het einde van het dienstverband, dan wordt er een verzoek ingediend bij de kantonrechter. Denk bijvoorbeeld aan een ontslag wegens disfunctioneren, verwijtbaar handelen, verstoorde verhouding en te vaak ziek zijn.
Wanneer is er geen toestemming van het UWV vereist?
Het vragen van toestemming is niet nodig zoals bij ontslag tijdens de proeftijd, ontslag op staande voet, ontslag tijdens faillissement of tegen de pensioendatum en als de werknemer zelf ontslag neemt.
Wanneer het UWV de toestemming weigert?
De werkgever die geen toestemming van het UWV heeft verkregen, kan daarna een verzoek tot ontbinding indienen bij de kantonrechter. Dat betekent dat de route om op grond van bedrijfseconomische gronden of langdurig ziekte naar de kantonrechter te gaan, eerst mogelijk wordt als eerst de procedure bij het UWV is doorlopen. In dat geval gelden overigens dezelfde eisen om toestemming te krijgen De kantonrechter zal een opzegtermijn hanteren en vrijwel altijd een transitievergoeding toekennen. Naast de inhoudelijke toetsing van het ontslag, is derhalve ook de termijn en vergoeding vergelijkbaar.
Er kn ook ontslag met wederzijds goedvinden tot stand komen. Zet in de overeenkomst in ieder geval de einddatum van het contract, tot wanneer je aan het werk blijft en hoe hoog de vergoeding is.
Let er vooral op dat je je recht op een WW-uitkering niet verspeelt. Het initiatief voor het ontslag moet van je baas komen en je moet niet op staande voet ontslagen zijn.
Je moet ook nooit tekenen als je ziek bent. Dan verspeel je ook je recht op WW. En vraag niet al te veel. Dan stapt de baas misschien naar de kantonrechter en krijg je niet meer dan de formule.
Waar kan ik terecht
Vraag een uitkering aan. Dat kan eenvoudig op www.werk.nl.
Bezoekadres Bijstandsbond: Da Costakade 162, 1053 XD in het gebouw Tetterode op de hoek van de Kinkerstraat ter hoogte van de Bilderdijkstraat, tram 7,17,12 en 10.
laatste nieuws