Mijn gas en licht wordt afgesloten. Wat nu?

Achtergrond:

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je gas en licht wordt afgesloten. Het kan zijn dat je door problemen grote achterstanden hebt opgebouwd in de maandelijkse betalingen door grote schulden.Soms ben je in het incassotraject helemaal aan het eind gekomen. (zie voor het incassotraject 'wat is de procedure voor de incasso'). Het eerste waar je aan moet denken is dat de energiemaatschappij waarmee je een contract hebt afgesloten niet de eigenlijke afsluiting doet. Dat doet de netbeheerder. Zie daarvoor ook 'wat is de procedure bij incasso'. De energiemaatschappij beëindigt eenvoudigweg het leveringscontract met u. U moet dan zelf een andere leverancier uitzoeken. De energiemaatschappij geeft aan uw netbeheerder door dat het leveringscontract met u is beëindigd. De netbeheerder kan dan vervolgens besluiten uw energievoorziening af te sluiten.

Wat kan ik doen:

Je zult een andere energieleverancier moeten zoeken. Gas en licht afnemen van het net zonder dat je een energieleverancier hebt is strafbaar. Bovendien kan de netbeheerder in de tussentijd het gas en licht afsluiten. Soms zijn er bijzondere omstandigheden buiten je schuld die tot de betalingsachterstanden hebben geleid of zijn er bijzondere (sociale) omstandigheden die afsluiten bijzonder schrijnend maken. Hou er rekening mee, dat de energiemaatschappij alleen het feit van het niet betalen aan de netbeheerder doorgeeft. Dat is echt het enige dat ze doorgeven. Denk dus niet: ze zijn van mijn omstandigheden op de hoogte. Je kunt een brief schrijven aan de netbeheerder of anderszins contact opnemen om de dreigende afsluiting te bespreken. Doe dit echter niet zonder deskundige hulp, bijvoorbeeld van schuldhulpverleningsbureau. Verder is het zo, dat er een speciale wet is, die voorwaarden verbindt aan het afsluiten van gas en licht in de winter..

Waar kan ik terecht:

In Amsterdam kun je voor de afsluiting van gas en licht terecht bij de Bijstandsbond. Wij doen in principe echter niet aan schuldhulpverlening. Neem dus contact op met een bureau voor schuldhulpverlening om je problemen te bespreken en wanneer er meerdere schulden zijn.

Bezoekadres Bijstandsbond: Da Costakade 162, 1053 XD in het gebouw Tetterode op de hoek van de Kinkerstraat ter hoogte van de Bilderdijkstraat, tram 7,17,12 en 10.

Terug naar schulden

laatste nieuws


overlevingsgids voor mensen met een minimaal inkomen
introductie