logobbapp

Incassobureau

Een incassobureau brengt administratiekosten en incassokosten in rekening. Mag dat? Wat is de procedure in dit verband.
Achtergrond:

Nee, dat mag niet zomaar. De afgelopen jaren rezen de incassokosten de pan uit. In de praktijk kwam het voor, dat een schuld bijna verdubbelde wanneer het eenmaal bij de deurwaarder terecht gekomen was. Een buitenlander die Nederland bezocht zei: je hebt een schuld, en in plaats van dat ze zeggen we zullen je helpen die schuld te betalen verdubbelen ze de schuld. Merkwaardig beleid. Door alle wild west taferelen is er een regeling aangenomen, die is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. De incassokosten zijn aan bepaalde regels gebonden. De procedure volgens de wet is het zo dat je een rekening krijgt, betaal je niet binnen de termijn moet er een aanmaning komen, waarbij je minimaal 14 dagen de krijgt om het alsnog te betalen. Betaal je dan nog niet dan kan men incassokosten in rekening brengen, 15% van de hoofdsom met een minimum van 40 euro.

Maar afzonderlijke bedrijven kunnen een uitgebreidere procedure overeenkomstig de wet hanteren. Als voorbeeld geven wij hier de procedure bij de NUON.

Dit is de goede procedure. Eerst een factuur, dan een herinnering, dan aanmaning, waarin duidelijk staat dat bij niet betalen binnen 14 dagen het wettelijk standaardbedrag van 40 euro in rekening zal worden gebracht en daarna de incassobrief waarbij dat vaste bedrag in rekening wordt gebracht. Er mogen daarnaast geen andere kosten zoals administratiekosten in rekening worden gebracht. Let op! Het is dus niet de NUON die u afsluit, maar de netleverancier, bijvoorbeeld Liander. NUON beeindigt alleen het leveringscontract. Bij eventueel voorkomen van afsluiting in schrijnende omstandigheden moet u dus bij de netbeheerder zijn. Hier een overzicht van netleveranciers

Overigens is het zo bij Nuon, dat je niet altijd eerst een herinnering krijgt, als je binnen een bepaalde periode daarvoor ook al niet op tijd hebt betaald, slaat Nuon de herinnering over en volgt direct een aanmaning.

Zie verder ook: mijn gas en licht dreigt te worden afgesloten omdat ik de energierekening niet heb betaald. Wat nu?

Wat moet ik doen:

Het komt voor, dat men zich niet aan deze procedure houdt, ook de NUON niet. Men brengt dan al 40 euro in rekening bijvoorbeeld bij de eerste aanmaning. Of men voert andere kosten op. Dat mag niet. Je kunt een jurist raadplegen om te protesteren tegen het in rekening brengen van administratiekosten of andere kosten buiten het standaardbedrag van 40 euro of wanneer men zich niet aan bovenstaande procedure houdt.

Waar kan ik terecht:

Bezoekadres Bijstandsbond: Da Costakade 162, 1053 XD in het gebouw Tetterode op de hoek van de Kinkerstraat ter hoogte van de Bilderdijkstraat, tram 7,17,12 en 10.

Terug naar index schulden


laatste nieuws
overlevingsgids voor mensen met een minimaal inkomen
introductie