Overzicht Nieuws Contact wie zijn wij spreekuur lid worden Overlevingsgids
logobbapp

Mijn kraan lekt, het licht is kapot en de deur knelt. Ik ben het niet eens met de verhuurder over huurprijs, onderhoud of servicekosten van de woning. Wat kan ik doen?



Achtergrond:

De verhuurder moet ervoor zorgen dat de huurwoning in goede staat verkeert. Hij is verantwoordelijk voor het groot onderhoud van de woning, zoals lekkages van het dak of houtrot in kozijnen en deuren.. 
De huurder moet het klein dagelijks onderhoud zelf uitvoeren en betalen. Dit kan bijvoorbeeld het binnenschilderwerk zijn of het ontstoppen van de gootsteen. Meer informatie over onderhoud en een overzicht met onderhoudstaken is te vinden op de website van Rijksoverheid.nl. In dit overzicht staat ook vermeld wie verantwoordelijk is voor welke taak.  De tekst van het hoorcontract is ook van belang.

Het is aan te raden om bij de start van een huurcontract een opnamestaat van de woonruimte te maken. Daarin wordt onder meer beschreven hoe het onderhoud van de woning op dat moment is. 

Let op:  De verhuurder kan de huurder aanbieden om bepaalde kleine reparaties te verrichten, die eigenlijk de verantwoordelijkheid van de huurder zijn. De kosten daarvan mag hij dan doorberekenen in de servicekosten.  

Wat kan ik doen:

Bent u het niet eens met uw verhuurder of huurder over huurprijs, onderhoud of servicekosten van de woning? Bent u het niet eens over het onderhoud? En komt u er samen niet uit? Dan kunt u mogelijk de Huurcommissie inschakelen om een uitspraak te doen over uw probleem.

Waar kan ik terecht:

U kunt wanneer u zich tot de Huurcommissie wilt wenden ondersteuning krijgen van een huurdersvereniging of een wijksteunpunt wonen. In Amsterdam bijvoorbeeld via de Huurdersvereniging. Kan ik iets doen tegen de huurverhoging? En waar vind ik tegenwoordig nog een betaalbare woning? Dat zijn vragen die u misschien heeft, en waar de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) zich daarom mee bezighoudt. De HA zet zich namelijk in voor de belangen van alle huurders op stedelijk niveau. Tientallen huurderskoepels en huurdersorganisaties zetten zich al jaren in voor de belangen van Amsterdamse huurders. Deze organisaties zijn de leden van de HA en daarom biedt de HA, als overkoepelend orgaan, vooral ondersteuning aan deze organisaties.  Samen met haar achterban vormt de HA een  visie en beleid op het gebied van wonen en huren. De HA streeft ernaar om alle bevolkingsgroepen en -lagen te vertegenwoordigen. U kunt zich in uw buurt tot een huurdersorganisatie of huurderskoepel wenden om ondersteuning te krijgen.

Terug naar index wonen


Bezoekadres Bijstandsbond: Da Costakade 162, 1053 XD in het gebouw Tetterode op de hoek van de Kinkerstraat ter hoogte van de Bilderdijkstraat, tram 7,17,12 en 10.

laatste nieuws
overlevingsgids voor mensen met een minimaal inkomen
introductie