logobbapp

De sociale dienst heeft mij opgeroepen omdat ik de naam en het adres van de vader van mijn kind moet vertellen. Ben ik verplicht dat te doen?

Achtergrond:

Af en toe komt in de publiciteit, dat verschillende gemeenten projecten hebben om van bijstandsvrouwen met kinderen de naam van de vader los te peuteren. Vaak is de naam en zijn de gegevens van de vader echter wel bij de sociale dienst bekend. Op 9 september 2013 stond bijvoorbeeld het volgende bericht in de regionale pers.

HENGELO - Burgemeester en wethouders zijn niet van plan een heksenjacht te ontketenen op vrouwen die geen vader van hun kroost hebben opgegeven waarop de bijstand kan worden verhaald. Het college antwoordt dat op vragen van CDA-gemeenteraadslid Ben van Veen. In Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Zwolle proberen de gemeenten om de identiteit van vaders met kinderen bij bijstandsmoeders te traceren. Doel daarvan is onder meer om vaders te laten meebetalen aan het onderhoud van hun kinderen en tegelijkertijd de uitkering van de bijstandsmoeders te verlagen. Daardoor kunnen gemeenten flink besparen.

Maastricht vraagt bij alle nieuwe aanvragen van bijstandsmoeders naar de naam van de vader en heeft zo twee tot drie ton bespaard.
Ben van Veen wil weten hoe B en W hierover denken. Het college zegt dat er tot januari 2014 onderzoek wordt gedaan naar het aantal gevallen in Hengelo en de verhaalmogelijkheden. Er is nu geen inzicht in hoeveel vaders hun kind niet hebben erkend en waarbij de moeder bijstand krijgt. Het college denkt dat het 'slechts om enkele gevallen gaat'. De huidige werkwijze is dat onderhoudsplicht wordt toegepast in alle gevallen waar sprake is van erkende kinderen door de ouder.

Wat kan ik doen:

Moet de moeder de naam van de vader noemen? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. omdat u eigenlijk verplicht bent datgene aan de sociale dienst mede te delen van van belang kan zijn voor het recht op een uitkering en de hoogte daarvan. U kunt vragen in het verlengde wat hierboven staat, waarom ze de naam willen weten. En waarom ze dat nu juist van u willen weten en of ze er niet op een andere manier achter kunnen komen. Het kan natuurlijk ook zijn, dat u eenvoudigweg niet weet wie de vader is. Uit het bovenstaande bericht blijkt al, dat veel gemeenten erg terughoudend zijn om de bijstandsvrouw onder druk te zetten de naam van de vader te noemen. Daar zijn verschillende redenen voor. Vaak heeft er niet voor niets een scheiding plaatsgevonden tussen vader en moeder. Er kan sprake zijn geweest van bijvoorbeeld huiselijk geweld of andere redenen. In dat geval kan de bijstandsvrouw naar voren brengen, dat zij en haar kinderen gevaar lopen als duidelijk is dat de gegevens van de vader van haar komen en dat als de vader wordt benaderd, dit zijn weerslag kan hebben op het gezin. Gezegd moet worden dat het bij dit onderwerp gaat om een rechtsgebied, waarbij de rechten en plichten in sommige opzichten onduidelijk zijn. Er is nauwelijks recente jurisprudentie opgebouwd, en veel gemeenten hebben zich de afgelopen jaren nauwelijks met dit onderwerp bezig gehouden, bij veel bijstandsvrouwen is nooit naar de vader van de kinderen gevraagd. Lees hier het standpunt van Groen Links in Amsterdam die in de periode tot 2014 een wethouder sociale zaken leverden.

Op de weblog van de Bijstandsbond staan verschillende stukjes over deze problematiek.

Waar kan ik terecht:

Je kunt met deze problemen terecht op het spreekuur van de Bijstandsbond. In de Mug staan advertenties van advocatenkantoren die in deze materie gespecialiseerd zijn.

Bezoekadres Bijstandsbond: Da Costakade 162, 1053 XD in het gebouw Tetterode op de hoek van de Kinkerstraat ter hoogte van de Bilderdijkstraat, tram 7,17,12 en 10.

Terug naar index eenoudergezin

laatste nieuws
overlevingsgids voor mensen met een minimaal inkomen
introductie